Határtalanul - A hetedikeseink Erdélyben kirándultak

Erdélyi kirándulás

A Határtalanul pályázat keretében minden hetedik osztályos tanulónak lehetősége van elutazni Erdélybe. Így mi is felkerekedtünk és 2022. június 9-én a 7. B osztállyal közösen, és elutaztunk egy négy napos erdélyi körútra, amit már mindenki nagyon régóta várt.

Korán reggel a szentendrei nagy parkolóból indultunk. A hét órás utazás nagyon vidáman telt az autóbuszban beszélgettünk, énekeltünk. Útközben megálltunk Nagyváradon, ahol csoportokban egy-egy térkép segítségével körülnéztünk a városban. Késő délután a torockói szálláshoz megérkezve mindenki izgatottan foglalta el a szobáját. A szálláson a közösen töltöttük az időt, társasoztunk, tollasoztunk és fociztunk.

A második napon ellátogattunk a tordai sóbányába, amely olyan hatalmas termekből áll, hogy az egyikben egy óriáskereket is felállítottak. Egy másik teremben egy csónakázó tó volt, amit ki is próbáltunk, és csónakáztunk rajta. Egy páran közülünk megízlelték a falat, ami tényleg sós volt. Ezután egy különleges erélyi ételt ettünk, a micset, ami egy roston sült fűszeres fasírt. Ebéd után túráztunk egyet a Tordai hasadékban, ahol az utunk két függőleges sziklafal aljában futó patak mellett haladt. Azt követően ellátogatunk Kolozsváron a János Zsigmond Kollégiumba. Ott megnéztük az iskola különleges termeit, mint például a kémia termet, valamint egy kitömött állatokkal teli termet, a természetrajz szertárat.

A harmadik napon felmentünk a Torockószentgyörgyre, a várhoz ahol szép kilátás nyílt a Székelykőre. Majd busszal elvittek bennünket Gyulafehérvárra, ahol bementünk a Szent Mihály székesegyházba. A templomba beérve fontos személyek sírját láttuk. Ezután mindenkit elengedtek, és egyedül bebarangoltuk a várost, fagyiztunk és ajándékokat vásároltunk.

A negyedik napon mindenki szomorúan vette tudomásul, hogy ez lesz az utolsó napunk. Mind a két osztály rendet rakott a szobájában és így hagytuk el a szállásunkat. Úton hazafelé megálltunk a Rozsda- szakadéknál, ott felmásztunk a hegyre, ahol gyönyörködtünk a kilátásban és sok képet készítettünk.

A szentendrei nagy parkolóhoz visszaérve mindenki fáradtan, de élményekkel tele ért haza, és otthon aztán elmeséltük a családnak a látottakat. Az osztálytársainkkal még most is gyakran felemlegetjük a közös emlékeket.

Imre Júlia 7. a